Descoperim, învățăm și călătorim împreună
September 18, 2019

16 septembrie 2019

 

O nouă seară împreună, împărtășind detalii ale experiențelor de până acum precum și planurile de viitor ale echipelor Științescu.

 

Ne-a găzduit Learnex, în casa cea nouă și îi mulțumim din suflet!

Și ne-a bucurat cu prezența, ideile inovative, disponibilitatea pentru conexiuni și implicarea altor oameni pasionați, domnul Andrei Dumbravă, membru al juriului  și reprezentant ATOS în buchetul finanțatorilor Științescu ediția 3.

 

Ora 17:40, sala este deja plină și se simte curiozitatea și nerăbdarea tuturor.

 

Astfel, începem să povestim, pe rând, noutățile:

 

Proiectul STEAM Farming așteaptă răbdător sosirea robotului de grădină, aflat încă pe vas, în călătoria peste ocean. Achiziția și formalitățile de transport au fost o primă provocare pentru echipă. Luna octombrie ar trebui să îl găsească însă aproape, finalizând formalitățile vamale. Între timp, Școala Gimnazială Sânpetru și-a început activitatea firească iar sera este construită și acoperită.

 

Proiectul Semințe de științe continuă întâlnirile săptămânale ale Clubului, cu activități în aer liber pentru 15 copii din orașul Râșnov, descoperind ”universul ascuns într-un pumn de pământ”, făcând activități de grădinărit și intrând în lumea lui ”de ce?” pentru fenomenele observate. @Ioana, coordonatorul proiectului ne împărășește entuziasmată că au sosit cele 2 microscoape comandate, urmând ca zilele mai friguroase să-i găsească cercetând în sălile Centrului Schubz. Totodată, urmează cât de curând o a doua călătorie a elevilor Școlii nr. 2 din Râșnov, cu investigații ale mediului natural.

 

Echipa proiectului Laboratorul de Știință și Artă  a cumpărat majoritatea componentelor și a realizat o parte din instalațiile propuse. Au apărut și aici situații neașteptate, într-un proces continuu de învățare, adaptare și reorganizare. Tutorialele youtube folosite ca inspirație nu explicau toate situațiile posibile. Astfel, momentul prezent este de reașezare a ideilor și de refacere a instalațiilor. Participarea la Festivalul Sinaia Forever și interacțiunea cu trecătorii a fost pentru echipa tânără sursă de inspirație pentru o pregătire mai detaliată în vederea viitorului eveniment cu public larg.

 

Proiectul EduAS  ne-a împărtășit noutăți despre platforma educațională pe care o putem considera revoluționară în contextul educației preuniversitare. Echipe de elevi și profesori pregătesc materiale suport, teste, filme didactice, ce vor fi disponibile într-o rețea online, în format Moodle, atât pentru momentele de predare cât și pentru pregătirea individuală a elevilor. Colegiul Național ”Andrei Șaguna” dispune deja de săli dotate cu chromecast, făcând posibilă folosirea tehnologiei la toate disciplinele predate. Urmează popularizarea acestui instrument cât se poate de util și lărgirea accesului la materialele educaționale. Separat, în contextul Festivalului Sinaia Forever, elevii au încurajat interacțiunea persoanelor vârstnice cu ochelarii VR, a pentru a face puntea dorită între generații.

 

Iniţiere în CNC  proiectul grupului de inițiativă reprezentat de familia Tudoran, continuă să fie inspirație atât pentru felul în care tinerii sunt încurajați să comunice cu publicul, să intre în detaliile tehnice cât și pentru popularizarea utilității mașinilor CNC. Recenta experiență de la Sinaia i-a umplut de energie și ne-au povestit cu bucurie despre curiozitatea trecătorilor și conexiunile legate pentru viitoare călătorii instructive, chiar în alte județe. Local, încep sâmbetele cu primii pași în utilizarea unui CNC, cursuri disponibile tinerilor din Ghimbav.

 

Proiectul RoboIT 9  se bucură din plin de sprijinul părinților cooptați de echipa didactică a Școlii Gimnaziale nr 9 “Nicolae Orghidan”. Deși planul inițial se referea la un grup compact de 20 de elevi, cu sprijinul direcțiunii, cele 10 truse LEGO® Education WeDo 2.0. finanțate prin proiect au fost completate de alte 4, precum și de tabletele necesare. Astfel, planul se extinde, oferind acces tuturor elevilor. Rămâne de așezat programul, periodicitatea și echipa de voluntari cu experiență IT care să-i ghideze pe cei mici.

 

Proiectul Zâmbete la microscop ne-a adus-o alături pe Mădălina, biolog pasionat, și mesajul școlilor din Mercheașa, Bogata, Racoș, localități în care copiii nu au parte de vieți tehnologizate, dar ar primi cu brațele deschise vizitatorii dornici să le ofere momente de cunoaștere STEAM. Microscoapele au fost achiziționate și au fost deja puse la lucru în cadrul evenimentului Sunetul Pietrei, atrăgând deopotrivă adulți și copii curioși de lumea mai puțin văzută. Urmează noi întâlniri la orele de științe, cu tot cu invitația către ceilalți de a-i vizita cu alte echipamente (lego, roboți, ochelari VR, etc.).

 

Echipa proiectului AR-T își trage sufletul după variate participări la concursurile naționale de robotică. Și pentru ei vara a fost cât se poate de plină, incluzând ateliere de desing computerizat pentru cei mai mici și ateliere de producție 3D în realitatea virtuală pentru cei mai mari. Așteptăm cu drag să ne împărtășească testimonialele participanților și rezultatele video. Între timp, copii și tineri din Brașov poartă cu bucurie tricouri ”portal”, care deschid prin imaginea printată video-uri și animații pe plac. Urmează să îi găsiți și la Noaptea Cercetătorilor Europeni, cu echipamentele puse în funcțiune și explicații despre aplicația Zappar.

 

Proiectul Școala de Vară Learnex 2019 a inițiat până acum 38 de copii în lumea roboticii și atrage în continuare cadre didactice și voluntari de toate vârstele să îi susțină în călătoriile educaționale. Ne vorbesc cu căldură despre ”a învăța să înveți cu bucurie” și despre ”copiii mari” care transmit propria pasiune ”copiilor mai mici”, într-un parcurs util pentru ambele părți implicate.

 

Proiectul Laborator școlar mobil  finalizează ”valiza cu științe”, pregătindu-se de călătorie între școlile din Cutuș, Crizbav, Hălchiu, Săcele, Augustin, Tărlungeni, etc. Între timp, Mihaela ne împărtășește cu bucurie impactul pozitiv asupra copiilor cu risc de abandon școlar și încrederea în ei pe care aceștia au ocazia să o clădească datorită sprijinului susținătorilor și al unui mix de proiecte în implementare.

 

Chiar dacă nu au putut să ni se alăture în de data aceasta, vă împărtășim și despre:

Proiectul Experimentarium  care a fost prezent la Sinaia și urmează să își înceapă călătoria la Brașov. Între timp Cirprian Branea, inițiatorul proiectului, a adus în viața brașovenilor ”Expoziția multimedia inspirată de rețelele de socializare”, găzduită de Muzeul Casa Mureșenilor și abia așteptăm să-l descoperim.

Proiectul ProtoShop Live  pregătește parteneriate cu firme și organizații dornice să primească elevi ai Colegiului ”Nicolae Titulescu” într-o experiență completă de la beneficiar către produsul final propus.

Proiectul Natura – spațiu de învățare STEAM se pregătește de un nou an cercetășesc, cu start în luna octombrie, recrutând voluntari pasionați care să-i însoțească pe copii în călătoriile exploratorii.

 

Pe toți cei care ați ajuns cu lectura până aici, vă încurajam cu drag să îi susțineți, să îi vizitați, să îi întrebați despre experiențele lor. Veți găsi deschidere, pasiune, dorința schimburilor de experiență, dragoste pentru educație și viziunea unei formări aplicative. De la mic la mare, ei vânează ”sclipiri în ochii participanților la ateliere” și experiențe transformatoare, pentru vieți cât mai împlinite.

 

Pe cei mai mulți îi veți regăsi pe 27 septembrie la Noaptea Cercetătorilor Europeni găzduită de Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, precum și la Noaptea Cercetătorilor de la Institutul de Cercetare al Universității Transilvania.

 

Mulțumim celor care fac posibile aceste călătorii, intervenind atât cu experiență, dăruire și încredere, cât și financiar.

S-a finalizat cu succes cea de a 6-a ediție al Fondului Științescu
RoDroizii – locul 1 național la Concursul Național de Inovație Tehnică și IT DaVinci