DESPRE PROGRAM

Credem în capacitatea fiecărui om de a-și depăși limitele, de a fi creatorul unei realități în acord cu potențialul și nevoile sale. Credem în resursele adânc însămânțate în ființa noastră și în evoluția prin educație. Credem în formatorii care îi îndrumă pe tineri să își dezvolte abilităţile mai mult decât memoria, să lucreze împreună mai mult decât prin competiţie, să își folosească creativitatea pentru a inova şi a fi mai aproape de acel viitor pe care şi-l doresc.

 

Pentru aceşti formatori pasionați de “educaţie altfel” şi de “ştiinţele exacte”, facem parte din programul național Fondul Ştiinţescu, coordonat de Federația Fundațiile Comunitare din Româniași facilităm existența acestui instrument în Brașov.

 

Fundația Comunitară Brașov, în parteneriat cu  Romanian-American Foundation și finanțatorii locali, încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 8 şi 18 ani. Ne dorim ca, prin oferirea unor alternative inovatoare, elevii brașoveni să devină interesați de domeniul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) și să urmărească din pasiune să-și dezvolte o carieră în inovație și tehnologie.

 

Căutăm proiecte creative, inovatoare, care arată că ştiinţele (precum matematica, informatica, chimia, fizica, biologia, tehnologia, robotica, astronomia, aeronautica, arhitectura și lista continuă…)  pot fi interesante şi incitante pentru tineri, facilitându-le înţelegerea unor fenomene simple, cu care intră în contact în viaţa de zi cu zi.

 

Ediția 2.0 a Fondului Științescu Brașov (2018-2019) a finanțat 12 proiecte cu un total de 140.000 lei, 55.000 lei  oferiți de Romanian American Foundation și 85.000 lei mobilizați de Fundația Comunitară Brașov de la finanțatori locali: Benchmark ElectronicsMiele RomâniaATOSDuvenbeck și Hastag Kiwi.

Află povestea celor 12 proiecte finanțate în ediția 2.0 aici, încă în implementare până la sfârșitul lunii februarie 2019.

 

În ediția pilot (2017-2018), fondul în valoare de 100.000 de lei, a fost constituit cu ajutorul a 5 companii locale (Benchmark, Viessman, Siemens, Turist Info, Hastag Kiwi) şi a partenerului Romanian American Foundation. Cele 10 proiecte STEM finanțate, au adus mai aproape de provocările științei, astronomiei, tehnologiei și roboticii peste 1.480 de copii și tineri din Braşov. Mai multe informații despre proiectele finanțate și rezultatele acestora se găsesc în filmul de prezentare al ediției pilot Științescu Brașov 2017.

 

În prezent, Fondul Științescu este implementat prin fundațiile comunitare locale în BucureștiSibiuIașiCluj-NapocaTârgu MureșBacăuGalațiPrahovaOdorheiul SecuiescBrașovȚara FăgărașuluiTimișoaraDâmbovița prin competiții similare de proiecte.