Fondul Științescu este un program național de finanțare pentru proiecte educaționale în domeniul STEAM (științe, tehnologie, inginerie, artă și matematică) care încurajează pasiunea în aceste domenii a copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani.
Programul se desfăşoară în mai multe judeţe din ţară, sub umbrela Federației Fundațiile Comunitare din România, iar în Brașov de către Fundația Comunitară Brașov, în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi cu sprijinul partenerilor locali.
În prezent suntem la cea de-a patra ediție: Științescu 4.0, ediție care este susținută de către companiile Rap Group, ATOS, Benchmark Electronics, Duvenbeck, Miele România, Pentalog și Diverco, precum și de partenerul strategic național Romanian American Foundation. Bugetul total de finanțare al Fondului Științescu 4.0 este în valoare de 217.000 lei.
Programul Științescu 4.0 va include doi piloni: HUB 1.0 și Științescu 4.0 Clasic.
Aria de implementare a proiectelor eligibile: județul Brașov, exceptând zona Făgăraș (în această zonă doritorii pot aplica în mod direct către Fondul Științescu coordonat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului).
Bugetul total de finanțare al pilonului este 112.000 lei.
Vor fi selectate maxim 7 proiecte cu un buget alocat de maxim 16.000 lei/proiect, dintre care 1 proiect ce vizează aria electronicii.
Proiectele sunt accesibile pentru următoarele categorii de aplicanți:
Aplicantul poate fi o asociație cu personalitate juridică sau un grup de inițiativă (minim 3 persoane cu responsabilitate comună, cu vârstă minimă 18 ani).
Proiectele pot viza următoarele arii (lista este orientativă și ilustrativă, putând fi completată cu idei și direcții noi):
Proiectele pot aborda următoarele metodologii:
Proiectele pot include și: