Implicarea domnului Doru Ursuțiu in ediția pilot Stiintescu la Brasov
August 2, 2017

Lansarea ediției pilot a Fondului Științescu la Brașov l-a avut în echipa de susținători și promotori la nivel local pe dl Profesor Doctor Fizician Doru Ursuțiu dată fiind implicarea activă a dânsului în ceea ce privește dezvoltarea conceptelor moderne de educație și STEAM. Ne bucură foarte mult susținerea sa dată fiind cariera sa profesională impresionantă și rezultatele sale notabile la nivel internațional.

 

Profesorul Doru Ursuțiu este Managerul Centrului de Valorificare și Transfer de Competențe CVTC de la Universitatea „Transilvania” din Brașov și coordonator al Laboratorului de Creativitate CVTC. Și-a finalizat studiile de Fizică la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – România și este specializat în Învățare deschisă și la distanță (curs LOLA – Heriot Watt University UK) și Zgomot în Sisteme Electronice. Calificările cheie ale profesorului Ursuțiu sunt: fizică, electronică (cu doctorat în Zgomot și Fluctuații în Sisteme și Dispozitive Electronice), Programare Grafică, Instrumentație Virtuală și la Distanță.

 

Este Membru Corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România AOSR, membru “Association for the Advancement of Computing în Education (AACE)” și Președinte de Onoare al “Asociației Internaționale de Inginerie Online IAOE”. În același timp, este membru al Comitetului Științific și Referent pentru numeroase conferințe și publicații internaționale (REV, ICL, IMCL, EURODL, IJIM, IJ-SoTL, etc.).

 

În 2013, la conferința IGIP a fost premiat cu: “Internațional Engineering Educator ING.PAED.IGIP”  și la Conferința IGIP-ICL 2019 de la Bangkok cu “Nicola Tesla Prize with the Golden Chain” pentru realizări internaționale remarcabile în domeniul pedagogiei ingineriei. Este o recunoaștere a unei activități în care Doru Ursuțiu este implicat din 1999, și din care nu a dezertat niciodată, fiind persoană total implicată în susținerea unui nucleu de oameni de știință și a activităților lor internaționale, a oamenilor dedicați și a ideilor lor în domeniul de Remote Engineering, e-learning, M-learning și alte idei care sunt susținute de mulți ani în colectivul din ce în ce mai mare format de-a lungul timpului.

 

FONDUL STIINTESCU

O echipă de la Universitatea Transilvania din Brașov, coordonată de Prof. Dr. Fiz. Doru URSUTIU și Prof. Dr. Emerit Cornel SAMOILĂ, cunoscând  bine modelele europene de educație și apelând la resursele financiare oferite de Uniunea Europeană, a propus și câștigat un grant intitulat CVTC – Centrul de Valorizare și Transfer de Competență.  Acest centru CVTC de peste 20 de ani se străduiește ca în toate acțiunile sale să existe și implementarea principiilor STEAM în educație și mai ales în educarea personalului din industrie şi cercetare care nu a cunoscut aceste principii în decursul școlarizării.

 

“Una dintre  preocupările noastre majore este legată de susținerea și modernizarea modalităților de cooperare ȘCOALĂ – UNIVERSITATE – DEZVOLTATOR – INDUSTRIE și aici credem că ideile legate de educația STEAM sunt direct conectate cu oferta deosebită pe care o aduce PROGRAMUL STIINTESCU.

 

Programul Stiintescu susține exact aceste idei în care Industria, Universitatea, Societatea civilă sunt direct implicate în dezvoltarea de noi metode de învățare care, în ultima instanță, înseamnă implementarea principiilor STEAM. Programul Stiintescu oferă astfel punțile de legătură necesare dintre dezvoltarea conceptelor moderne de educație și STEAM.

 

Pe această idee s-a acționat și la modernizarea curriculei, astfel că la  universitate a fost demarat și un MASTER de MELOTERAPIE care, alături de Echipa CVTC s-a implicat în susținerea principiilor STEAM în liceele din Brașov (Colegiul Naţional de Informatică “Grigore Moisil” Braşov, Colegiul Național “Dr. Ioan Meșotă”, etc.) meloterapia fiind un fericit amestec între artă și științele exacte. ” prof Dr. Fiz. Doru Ursutiu

EDIȚIA PILOT, 2017 – 2018