În prima etapă ne poți transmite propunerea ta de proiect printr-o scrisoare de intenție în care detaliezi ideile tale până în data de 2 mai 2018. Alături de scrisoare, te rugăm să ne trimiți și bugetul proiectului, iar după completare îl vei trimite pe adresa andreea@
Dacă ai nevoie de ajutor în completarea scrisorii de intenție, te invităm să ne contactezi la adresa de email andreea@
Ce este Științescu?
Fondul Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale în domeniul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) care încurajează pasiunea în aceste domenii a copiilor şi tinerilor între 8 şi 18 ani. Programul se desfăşoară în mai multe judeţe din ţară, iar în Brașov de către Fundația Comunitară Brașov, în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi cu sprijinul partenerilor noştri Benchmark Electronics, Miele România, ATOS, Duvenbeck și Hastag Kiwi.
Căutăm proiecte creative, inovatoare, care arată că ştiinţele precum matematica, informatica, chimia, fizica, biologia, robotica, astronomia, meteorologia, aeronautica, arhitectura pot fi interesante şi incitante pentru tineri, facilitându-le înţelegerea unor fenomene simple, cu care intră în contact în viaţa de zi cu zi. Cu această ocazie, tinerii pot să descopere cum funcţionează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne şi cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului.
Fondul Științescu în 2017
În ediția pilot, Fondul în valoare de 100.000 de lei, a fost constituit cu ajutorul a 5 companii locale (Benchmark, Viessman, Siemens, Turist Info, Hastag Kiwi) şi a unui partener naţional (Romanian American Foundation). Din acest fond au fost finanţate 10 proiecte STEM care au adus mai aproape de provocările științei, astronomiei, tehnologiei și a roboticii peste 1.480 de tineri din Braşov. Mai multe informații despre proiectele finanțate și rezultatele acestora se găsesc în filmul de prezentare al ediției pilot Științescu Brașov 2017.
Ce oferim prin acest program de finanțare?
Fundația Comunitară Brașov oferă finanțări nerambursabile cu valori între 7.000 şi 14.000 de lei pentru 10 -15 proiecte proiecte educaționale în domeniul STEAM. Valoarea financiară totală a ediției 2018 – 2019 a Fondului Științescu Braşov este de 140.000 lei, constituiţi din 55.000 lei oferiți de Romanian-American Foundation și alți 85.000 lei mobilizați de Fundația Comunitară Brașov de la finanțatori locali: Benchmark Electronics, Miele România, ATOS, Duvenbeck și Hastag Kiwi.
În plus, oferim celor interesați consultanță pentru scrierea aplicaţiei și desfăşurarea proiectelor. Membrii echipei fundaţiei, alături de un grup de specialişti din domeniile educaţiei, afacerilor şi tehnologiei vor oferi suport voluntar echipelor aplicante în domenii precum: psihologia şi pedagogia învăţării, design şi management de proiect, domeniile tehnice aferente propunerilor primite. Acest sprijin va fi oferit atât în faza de pregătire, cât și în cea de implementare a proiectelor.
Ce ne propunem?
Pe termen scurt, vrem ca inițiativele și proiectele finanțate să arate că științele sunt interesante și incitante, că reprezintă o lume fascinantă care merită să fie prezentată cu pasiune și descoperită cu entuziasm de către copii şi tineri, atât în cadrul școlii, cât și în afara acesteia.
Pe termen mediu, vrem ca proiectele pe care le finanțăm să-i ajute pe elevi să înțeleagă utilitatea științelor în viața de zi cu zi și să le arate că învățarea acestora le va fi de folos pentru alegerea unei cariere în domeniul ştiinţelor şi a tehnologiei. În plus, ne dorim să generăm o discuţie la nivelul comunităţii despre educaţia STEAM şi să aducem împreună oameni care pot acţiona în acest domeniu.
Pe termen lung, credem că oferind soluții educaționale inovatoare și creând resurse suplimentare în comunitate, putem stimula reformarea în timp a educaţiei STEAM, în acord cu abilităţile şi cunoştinţele necesare următoarelor generaţii de tineri.
Brașovul poate deveni astfel un centru al inovaţiei în educaţia pentru ştiinţe.
Ce abilități dorim să dezvoltăm?
Vrem să contribuim la formarea unor abilități care-i vor ajuta pe tineri să se adapteze într-o societate în care dezvoltarea tehnologică se produce din ce în ce mai rapid. În acest spirit, ne dorim ca proiectele propuse spre finanțare să le cultive:
Ce categorii de proiecte finanțăm?
Pe baza consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, ne așteptăm să primim și să selectăm proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):
Proiectele care au primit cel puțin o dată o finanțare prin Fondul Științescu pot fi înscrise din nou în concurs, dacă echipele care le-au implementat aduc detalii noi în cuprinsul activităților (de exemplu: un număr mai mare de elevi și profesori implicați în activități, un număr mai mare de școli implicate, tehnici noi de abordare a activităților, ateliere noi de lucru cu elevii) și prezintă un plan concret de sustenabilitate
Vom finanţa proiectele care promovează:
Vom încuraja proiecte care își propun să își desfășoare activitatea pe termen mai lung și vor folosi finanțarea primită ca un punct de lansare sau sau de creștere a sustenabilității proiectului.
Care este valoarea proiectelor finanțate?
Fondul Științescu Braşov oferă finanțări în valoare totală de 140.000 de lei, către 10 – 15 proiecte cu sume între 7.000 și 14.000 de lei/proiect, accesibile pentru toate categoriile de aplicanți de mai jos.
Cine poate aplica?
Fiecare aplicant poate depune maxim 2 proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect.
Ce tipuri de cheltuieli acoperim?
Pentru buna derulare a proiectelor selectate, pot fi acoperite cheltuieli precum:
Cheltuielile pentru achiziția de echipamente, tehnologii şi materiale didactice pentru dotarea laboratoarelor, bibliotecilor sau a altor spaţii educaţionale sunt eligibile numai dacă acestea sunt justificate pentru desfășurarea componentei educaționale principale a proiectului.
Ce tipuri de cheltuieli nu sunt eligibile?
Cum aplici ?
În prima etapă ne poți transmite propunerea ta de proiect printr-o scrisoare de intenție în care detaliezi ideile tale până în data de 1 mai 2018, ora 24.00. Formularul care conține scrisoarea de intenție se poate completa aici. Alături de scrisoare, te rugăm să ne trimiți și bugetul proiectului, pe care îl poți descărca aici, iar după completare îl vei trimite pe adresa andreea@fundatiacomunitarabrasov.ro.
Dacă ai nevoie de ajutor în completarea scrisorii de intenție, te invităm să ne contactezi la adresa de email andreea@fundatiacomunitarabrasov.ro sau la numărul 0722 296 968 și să stabilim împreună o întâlnire.
Selecția scrisorilor de intenție o vom face în perioada 2-4 mai 2018. Anunțarea proiectelor selectate după scrisorile de intenție o vom face în 4 mai 2018.
În a doua etapă, dacă scrisoarea ta a fost selectată, așteptăm detalierea proiectului în Formularul de aplicație. Alături de formular, te rugăm să ne trimiți și bugetul proiectului, pe care îl poți descărca de pe site, iar după completare îl vei trimite pe adresa andreea@fundatiacomunitarabrasov.ro .
Selecția proiectelor va fi făcută în perioada 12-15 mai 2018 de către un juriu independent format din experți în educație, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi persoane active din comunitatea locală. Componența juriului va fi făcută publică pe site-ul programului până pe 10 mai 2018.
Anunțarea proiectelor câștigătoare o vom face în 15 mai 2018.
Cum acordăm finanţările?
Finanţările se vor acorda pe baza unui contract semnat cu Fundația Comunitară Brașov, care prevede drepturile și responsabilitățile ambelor părți:
Pentru proiectele care solicită finanţare de peste 9.000 de lei, aceasta se va acorda în două tranșe, în funcţie de activităţi şi de calendarul de implementare:
În ambele cazuri, raporturile contractuale se vor încheia prin aprobarea de către Fundaţia Comunitară Brașov a raportului final (narativ şi financiar), prezentat de echipa/organizaţia finanţată.
Important! La momentul încheierii contractelor de finanțare îți vom solicita și următoarele documente:
Cine primeşte finanțarea?
Contractul de finanțare va fi încheiat cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, coordonatorul echipei – ca reprezentant legal, în cazul grupurilor informale și profesorul sau învăţătorul coordonator în cazul echipelor didactice.
În cadrul Programului Fondul Științescu Brașov sunt eligibile echipele formate din minim 3 persoane implicate în proiect.
Care sunt criteriile de evaluare?
În prima fază, echipa Fundației Comunitare Braşov va evalua eligibilitatea proiectelor, pe baza următoarelor criterii:
Proiectele eligibile vor intra în a doua fază a evaluării, care va fi făcută de comitetul de selecție pe baza unor criterii tehnice și a unor criterii de valori ale programului Fondul Științescu.
Care este calendarul programului Fondul Științescu Brașov în 2018?
Pe tot parcursul implementării proiectelor, mentorii programului vor oferi suport echipelor de proiect.
Calendarul de mai sus este orientativ. Dacă apar schimbări, acestea vor fi comunicate din timp.
Cum recomandăm să-ți promovezi proiectul?
Echipa Fundației Comunitare Brașov pune la dispoziția echipelor de proiect un template grafic care va fi folosit pentru orice materiale tipărite și comunicate de presă care vor fi create și distribuite în cadrul proiectelor finanţate. Template-ul va include sigla programului, a Fundației Comunitare Braşov, a partenerilor şi a finanțatorilor și va conține textul “Proiect finanțat prin Programul Fondul Științescu Brașov.”
Fiecare proiect va trebui să deschidă cel puțin un canal de comunicare & promovare online – pagină de Facebook, website sau blog. Echipa Fundației Comunitare Brașov va organiza o sesiune de instruire specială dedicată comunicării și promovării proiectelor selectate.
Ce rapoarte așteptăm după încheierea proiectului?
La sfârșitul implementării proiectului, fiecare echipă de proiect va pregăti un raport narativ și un raport financiar, care vor conține următoarele tipuri de informații:
În cazul proiectelor care cer finanţare care depăşeşte 9.000 lei, vor fi necesare şi raportări intermediare, după cheltuirea primei tranşe de finanţare.
Echipa FCBv va organiza pentru echipele proiectelor selectate o sesiune de instruire separată referitoare la raportare şi vor fi puse la dispoziţie formulare standard pentru raportare.
Îți urăm mult succes!
Orice om pasionat de domeniul științelor exacte care are o idee de proiect potrivită fondului Științescu și o echipă de 3 oameni pe care o poate mobiliza, este invitat să completeze scrisoarea de intenție aici. Alături de aceasta, te rugăm să ne trimiți și bugetul proiectului, pe care îl poți descărca aici, iar după completare îl vei trimite pe adresa andreea@fundatiacomunitarabrasov.ro
Dacă ai nevoie de ajutor în completarea aplicației, te invităm să ne contactezi la adresa de email menționată mai sus sau la numărul 0722.296.968 – Andreea – și să stabilim împreună o întâlnire.
Selecția scrisorilor de intenție o vom face în perioada 2-4 mai 2018. Anunțarea proiectelor selectate după scrisorile de intenție o vom face în 5 mai 2018.