DESPRE PROGRAM

Credem în capacitatea fiecărui om de a-și depăși limitele. De a fi creatorul unei realități în acord cu potențialul și nevoile sale. Credem în resursele creatoare adânc însămânțate în ființa noastră.

 

Credem în evoluția prin educație. Educația realizată prin cooperare, dezvoltarea creativității personale și a motivației interioare a copiilor este motorul prin care putem ancora aceste idealuri în viața de zi cu zi.

 

Atunci când formatorii în educaţie înţeleg cât de important este rolul lor de a-i îndruma pe tineri în a-şi dezvolta abilităţile mai mult decât memoria, în a lucra împreună mai mult decât prin competiţie şi în a-şi folosi creativitatea pentru a inova şi a fi mai aproape de acel viitor pe care şi-l doresc, atunci începe o reformă în educaţie.

 

Pentru aceşti formatori pentru care “educaţia altfel” şi “ştiinţele exacte” se regăsesc printre pasiunile lor, am creat Programul ”Fondul Ştiinţescu Braşov”.

 

Fundația Comunitară Brașov, în parteneriat cu  Romanian-American Foundation își propune  ca prin Fondul Științescu să încurajeze pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor între 8 şi 18 ani. Ne dorim ca, prin oferirea unor alternative inovatoare, elevii brașoveni să devină interesați de domeniul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) și să urmărească din pasiune să-și dezvolte o carieră în inovație și tehnologie.

 

Căutăm proiecte creative, inovatoare, care arată că ştiinţele precum matematica, informatica, chimia, fizica, biologia, tehnologia, robotica, astronomia, aeronautica, arhitectura pot fi interesante şi incitante pentru tineri, facilitându-le înţelegerea unor fenomene simple, cu care intră în contact în viaţa de zi cu zi. Cu acestă ocazie, tinerii pot să descopere cum funcţionează legile naturii, cum pot folosi tehnologiile moderne şi cum se pot implica în proiecte care le oferă posibilitatea unei viziuni creative asupra viitorului.

 

Valoarea financiară totală a ediției 2017 a Fondului Științescu Braşov este de 100.000 lei, iar suma maximă care poate fi accesată de către un candidat pentru un proiect este de 12.000 lei, în funcție de complexitatea proiectelor.

 

Fondul Științescu Braşov, ediția 2017, este constituit din 50.000 lei  oferiți de Romanian American Foundation și alți 50.000 lei mobilizați de Fundația Comunitară Brașov de la finanțatori locali: Benchmark, Viessmann, Turist Info, Hastag Kiwi. În plus, Oana Sava, membru fondator al Fundaţiei Comunitare Braşov, a contribuit la acest fond prin donarea zilei de naştere.

Un juriu independent, format din persoane cu experiență în diverse domenii corelate cu științele exacte, vor alege proiectele care corespund criteriilor de selecție.

 

Fondul Științescu se desfăşoară și în București, Iași, Prahova, Odorheiul Secuiesc, Mureș, Cluj, Galați, Oradea, Sibiu, Făgăraş şi Bacău, prin fonduri similare gestionate de fundațiile comunitare locale.